Pagina's

zondag 16 mei 2010

Philips onthult LED-lamp als vervanging voor gloeilamp

Elk jaar worden er in de VS alleen al zo'n 425 miljoen gloeilampen van 60 Watt verkocht. Maar om nu heeft Philips een nieuw soort lamp gelanceerd die wel eens deze gloeilampen zouden kunnen gaan vervangen. Het gaat namelijk over de 12-watt Endural LED. Deze lamp heeft een levensduur die 25 keer langer is dan de levensduur van gloeilampen. Maar wat wel het meest opmerkelijk is, is dat deze lampen maar slecht 20% zoveel energie verbruiken als de gloeilampen. Indien iedereen nu onmiddellijk hun gloeilampen zouden vervangen door deze nieuwe LED-lampen, dan zou hiermee zo'n 32,6TeraWattuur aan elektriciteit gespaard worden. Dit is genoeg elektriciteit voor maar liefst 17 miljoen huizen.


De gloeilamp wordt al een eindje bedreigt door de modernere LED verlichtingen maar dit is wel de eerste commerciële toepassing waarbij de LED-lampen echt de gloeilampen kunnen gaan vervangen. Deze nieuwe lamp heeft zeker een mooie toekomst in het vooruitzicht want 50% van alle verlichtingen die momenteel verkocht worden bevatten gloeilampen.

Het licht dat deze lamp uitstraalt is vergelijkbaar met dat van een gewone gloeilamp. En het werkt met dezelfde gestandaardiseerde systemen voor de sokkel van de gloeilampen. Ook kunnen nog steeds dezelfde dimmers gebruikt worden. Het enige wat je moet doen om over te schakelen, is de oude gloeilamp eruit draaien en er deze nieuwe LED lamp erin draaien.





via [inhabitat]

7 opmerkingen:

  1. LED-lampen bestaan toch al langer dan vandaag? En waarom doen ze dat nu precies in 3 delen en niet in één mooi lichtgevend deel?

    Wel mooi voor het milieu en zo, maar die 17 miljoen gezinnen is wat overdreven denk ik. Als je dat snel even zou narekenen stelt 32.6TeraWattuur maar ongeveer de helft van die 17 miljoen gezinnen voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het verschil tussen LED en gloeilampen is dat bij gloeilampen het licht mooi straalt in alle richtingen terwijl dat bij LED verlichting de stralen veel meer gefocust is in 1 richting. Maar voor verlichting thuis willen we dat een lamp gans de kamer verlicht. Inderdaad LED lampen bestaan al maar deze werden nog alleen maar toegepast in bijvoorbeeld bureaulampen en dergelijke. Dus het was tot nu toe altijd het probleem om het licht van de LED mooi te verspreiden in alle richtingen. En nu heeft Philips dus een manier gevonden om dit te doen. Ze doen dit namelijk met een speciale coating die het licht verstrooid. En waarom ze de lamp verdelen in drie delen weet ik ook niet precies maar ik denk eerlijk gezegd dat er in elk gedeelte verschillende LED's zitten die in een bepaalde richting schijnen. Maar ik ben dit uiteraard totaal niet zeker van. Het zeker en vast dus zijn om ervoor te zorgen dat het licht in alle richtingen schijnt.

    Ik denk eerlijk gezegd wel niet dat 17 miljoen gezinnen overdreven is. Want als ik het eens nareken bekom ik per gezin 2MWh en dat is toch ongeveer zo wat het gemiddelde gezin aan elektriciteit gebruik in een jaar. Ofwel heb ik dit totaal verkeerd op.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "Bridelance zei:
    LED-lampen bestaan toch al langer dan vandaag?"

    Dat is waar, maar het feit dat deze LED lamp in dezelfde sokkel past van de gloeilampen, dan zal dit de mensen meer aanzetten tot het vervangen van deze "milieu-bewustere" lampen.
    In tegenstelling tot de spaarlamp die de laatste tijd sterk aangemoedigd werd kun je de LED lamp wel dimmen. Als je een gloeilamp die je kon dimmen verving door een spaarlamp dan bleek bij het dimmen deze spaarlamp te flikkeren en na een tijdje kapot te springen. Waarschijnlijk is dit probleem in de loop der jaren ook al opgelost.

    Volgens Google verbruikt een gemiddeld Vlaams gezin zo'n 3,5 Mwh per jaar. Daaruit reken ik zo'n 10,2 miljoen gezinnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @"LED-lampen bestaan toch al langer dan vandaag?"

    Ja maar met LED-lampen bedoel ik eigenlijk niet de lampjes zelf maar de lamp als hetgeen wat je gebruikt voor de verlichting van ruimtes. De LEDlampjes zelfs bestaan inderdaad al lang.



    Ja, inderdaad, dan is 17 miljoen wel een beetje zeer ruim gerekend van Philips. Maar niettemin blijft het toch wel een machtige verwezenlijking van Philips om dit als eerste uit te werken tot een commercieel verkrijgbaar product.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kan je deze lampen ook verkrijgen in de vele verschillende kleuren? Of werkt dat niet?

    BeantwoordenVerwijderen

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.